Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Fatih Aydın, Doğaltaş sektöründe dünyanın en önemli buluşmalarından biri olarak kabul edilen MARBLE İZMİR Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılım sağlayan Afyonkarahisarlı sektör temsilcilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Doğal taşlar konusunda Türkiye’nin kaynak anlamında zengin bir ülke olduğuna dikkati çeken Aydın, “Dünyada ticarete konu 90 madenin 70’i ülkemizde var. Dünyadaki toplam doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ı Türkiye’de. Bu konuda çok büyük potansiyeli olan bir ülkeyiz. İlimiz ise Afyon Mermeri ile dünyaya nam salmış ve sektörde önemli bir potansiyele sahiptir. Şehrimizde özellikle İscehisar ilçemizde zengin ve kaliteli mermer yataklarının işletilmesi ve işlenmesi, sektörün hızla gelişmesini sağlamıştır. Türkiye'de blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar İscehisar ilçemizde çıkarılmaktadır. Bu sektörde işçi, ustabaşı, mühendis, teknisyen ve idari personel olmak üzere çok sayıda kişi istihdam edilmektedir. Toplam mermer rezervi 400 milyon metreküp olarak tahmin edilen Afyonkarahisar'da yıllık üretim kapasitesi 6,9 milyon metreküp civarında olmakla birlikte, mermer çıkarılması ve işlenmesi sürecinde % 30'lara varan kayıplar oluşmaktadır. Bilindiği üzere mermer doğal taş ve makine sektörlerimiz son yıllardaki başarısıyla ülkemizin ekonomisinde önemli bir yere ulaştı. Bu başarıya ulaşana dek sektörümüz canla başla çalıştı ve Türk taşımızı dünya çapında tanınır bir marka haline getirdi” şeklinde konuştu.

Sektörde olumlu gelişmelerin yanında olumsuzluklar ve yıllardır çözülemeyen sorunların da bulunduğunu dile getiren Aydın şöyle devam etti; “Bugün bu fuarda görüştüğümüz çoğu sektör temsilcisi gündemdeki en önemli sorunun ruhsat ve izinler konusunda yaşanan öngörülemezlik ve belirsizlik olduğunu dile getirdi. Bu anlamda öncelikle çözülmesi beklenen konular olarak; orman izin taleplerinin mevzuatta yer almayan gerekçelerle reddedilmesi, arazi izin bedellerindeki yüksek artışlar nedeniyle bedellerin ödenemez hale gelmesi, orman izin bedellerinin yapılandırmaya dahil edilmemesi, izin müracaat süreçlerinin öngörülemez olması ve altyapı izinlerindeki geçişlerin, amaç dışı kullanım olarak uygulanmaması gibi problemlerden bahsedildi. Dünya üzerinde belki de en zor işi yapan doğal taş sektörü ülke ekonomisine ekonomik ve toplumsal faydalar sağlamaktadır. Madenciliğe karşı çıkma girişimleri sektöre karşı yönelik kamuoyu algısını olumsuz yönde etkilemektedir. Oysaki maden işletmecileri mevzuat gereğince kamu kurum ve kuruluşlarından tüm izin veya ruhsatları almadan sahalara girememektedir. Sektörün izin veya ruhsat veren kamu kurum ve kuruluşlarından beklentisi, madenciliğe karşı olabilecek bu tepkilere gerekçelerini belirterek madencinin yanında durması olmalıdır.”

Aydın, maden sektörünün problemleri ve çözüm yolları hakkında pek çok projeyi 15 Mayıs itibari ile hayata geçirecekleri vurguladı.

İstanbul Milletvekilimiz Birol Aydın: "Bütün Krizlerin Çözümü Adalet Krizini Aşmaktan Geçer!" İstanbul Milletvekilimiz Birol Aydın: "Bütün Krizlerin Çözümü Adalet Krizini Aşmaktan Geçer!"

Editör: Saadet Gündem