SAADET PARTİSİ’NDEN HAYVAN HAKLARI İÇİN DUYARLI YAKLAŞIM

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı. Saadet Partisi, suistimale açık olduğu ve keyfiyete yol açacağı gerekçesiyle teklifin tartışmalı 5’inci maddesinin kaldırılmasını ya da düzeltilmesini istedi. Saadet Partisi adına Komisyon Üyesi Şerafettin Kılıç ve Ankara Milletvekili Mesut Doğan katıldı.

“Sorunun Kaynağı Yasa Eksikliği Değil, Uygulamadaki Eksikliklerdir!”

Komisyon Üyesi Şerafettin Kılıç, daha önce konuyla ilgili meclis çatısı altında birçok düzenleme yapıldığını ancak ne mevcut yasaların ne de yeni düzenlemelerin gereğinin yerine getirildiğini belirtti. “Denetlemediniz, yürürlükteki kanunları uygulamadınız! Hem merkezi hem de yerel yönetimler sorunun çözümü noktasında gerekli hassasiyeti ve çalışmayı ortaya koymadı. Bugün yeni bir yasa teklifini konuşuyoruz, fakat çözüm olabileceği noktasında çoğumuz emin değiliz. Bu ve bunun gibi birçok sorunun kaynağı yasa eksikliği değil, uygulamadaki eksikliklerdir. Biz evvela diyoruz ki; sorunlara çözüm ararken, gündelik bazı hesaplar ve dengeleri gözeterek değil, uzun vadede kalıcı çözümler getirmek için samimiyetle yaklaşın.” dedi.

Antalya Milletvekilimiz Şerafettin Kılıç’tan Öğretmen Atamaları Hakkında Soru Önergesi! Antalya Milletvekilimiz Şerafettin Kılıç’tan Öğretmen Atamaları Hakkında Soru Önergesi!

"Bakanlığın İhmal Ettiği Görev Şimdi Belediyelere Veriliyor."

Hayvanların gerektiğinde uyutulmasının 5199 sayılı kanunun 13. maddesinde belirtildiğini ve bakanlığın bu konuda yönetmelik oluşturma yetkisi bulunduğunu hatırlatan Kılıç, “Burada bakanlığın görevini ihmal ettiğini görüyoruz. İhmal edilen aynı görev şimdi belediyelere veriliyor ancak bakanlığın yine bu doğrultuda yönetmelik çıkartıp çıkartmayacağı da meçhul.” dedi. Kılıç, mevcut kanun teklifi ile yükün belediyelere yıkıldığını belirterek, “20 yıldır iktidarda olan sizler, denetim mekanizmalarını neden tesis edemediniz? Bu kadar sürede kuramadığınız mekanizmaları bundan sonra nasıl kuracaksınız?” diye sordu.

"Hem Hayvanların Güvende Olduğu Hem De İnsanların Güvende Olduğu Çözümler Mümkündür."

Komisyon’da konuşan Saadet Partisi Milletvekili Mesut Doğan, Saadet Partisi’nin yapısal sorunlara çözüm getirdiğini belirterek “Biz hem hayvanların güvende olduğu hem de insanların güvende olduğu çözümlerin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili yapmış olduğumuz çalışma vardı, bu çalışmayı da kanun teklifi olarak 29 Şubat’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduk. ‘İnşallah, bu hazırlığı yapan AK Parti iktidarı bizim kanun teklifimizi okumuştur.’ diyeceğim ama getirdiğiniz teklife baktığım zaman çok basit, çok yalın, çok düşünmeden getirilmiş olan bir teklif olarak görüyorum ve bunun yanında yapılmış kanun teklifinin de takip edilmediğini görüyorum.” dedi.

Daha önce Sokak Köpekleri Sorunu raporu hazırladıklarını ve kapsamlı bir kanun teklifini TBMM’ye sunduklarını hatırlatan Saadet Partisi milletvekilleri, komisyonun bu teklifleri de değerlendirmesini beklediklerini söylediler.

Saadet Partisi'nin verdiği kanun teklifinde yer alan maddeler şöyle:

  1. Sokak köpekleri kısırlaştırıldıktan sonra tekrar sokağa bırakılmamalıdır. Köpeklerin alındıkları ortama geri bırakılması popülasyonun kontrolünü imkânsız hale getirmektedir.
  2. Barınak ve bakımevlerinin yanı sıra yaşam alanları kurulmalıdır. Uygun bulunan açık alanlar sahipsiz sokak köpekleri için yaşam alanına dönüştürülmeli, daha doğal ve özgür bir ortamda yaşamaları sağlanmalı. Gerekli görüldüğü halde yaşam alanı içerisinde de barınak kurulması sağlanmalıdır.
  3. Barınak ve bakımevlerinin şartları iyileştirilmeli, kamera sistemleri ile 7/24 izlenebilmelidir.
  4. Bağış toplayan hayvansever kuruluşlar, barınak ve bakımevleri kurmakla yükümlü olmalıdır. Böylece belediyeler ve bakanlık üzerindeki mali yük paylaştırılmalıdır. Bağış yapmak isteyen havanseverler, hem yaptığı bağışın karşılığını görebilmeli hem de çalışmaları bizzat denetleyebilmelidir.
  5. Barınak, bakımevi ve yaşam alanlarında çalışan personellere yönelik eğitim zorunlu hale getirilmelidir.
  6. Gönüllülerin barınak ve bakımevlerini ziyaret etmesi ve aktif görev almaları kolaylaştırılmalıdır.
  7. Evcil hayvan satışı kontrol altında olmalıdır. Hayvan sahiplendirme esas alınmalı, merdiven altı üretim ve satışa izin verilmemelidir.
  8. Tüm evcil hayvanlar mikroçip ile kayıt altına alınmalıdır. Hayvanların sokağa bırakılması, kaybolması, hastalık bulaştırması gibi olumsuzlukların önüne geçilmelidir.
  9. Tehlikeli ırklara izin verilmemeli, tehlikeli ve yasak ırkların saldırılarından sahipleri sorumlu tutulmalıdır. Yasak ırk köpeğin bir insana zarar vermesi durumunda sahibine Türk Ceza Kanunu uyarınca ceza verilmelidir.
  10. Cezalar daha caydırıcı hale getirilmeli, hayvanlara yönelik şiddet ve işkence uygulayanlara, hayvanları sokağa terk edenlere daha caydırıcı cezalar uygulanmalıdır.
Editör: Saadet Gündem